Blog

Favédelem

2020.12.08 07:00
Piktor Pali
Piktor Pali
Favédelem

Ahogy minden más, kültéri fafelületeink is karbantartást igényelnek, éppen ezért a zord idő beállta előtt érdemes őket kezelni az időjárás viszontagságai és a folyamatosan jelen lévő UV-sugárzás végett.

Mikor és mit használjunk?

Nyersfa esetén impregnáló favédőszer használata elengedhetetlen az állagmegóvásért. A beeresztő anyag véd a nedvesség károsító hatásától, a gombáktól, -különösképpen a bazídiumos gombától, amely lebontja a fa szerkezetét- a kékpenésztől és a kártevőktől. Ezen túlmenően csökkenti a fa szívóhatását is.

A Száradási idő letelte után a faanyag felületkezelhető, akár takaró jellegű festékkel vagy a fa erezetét láttani engedő páccal, lazúrral

Az örök kérdés: Vékony vagy vastag lazúr?

A válasz egyszerű, kültérre a nem mérettaró faszerkezetekhez, -amilyen a kerítés is- leginkább a vékonylazúrt javasoljuk, hiszen mélyen beszívódik a fa rostjaiba, ezáltal megelőzhetjük a repedéseket. A vastaglazúr ezzel szemben a bennük lévő lakktól rigiddé válik, így nem képes követni a fa mozgását. A vastaglazúr ugyanakkor tökéletes választás mérettartó faszerkezetekhez, például nyílászárókhoz, lambériához, mert ezek szárított fából készültek. 

Természetesen itt még nincs vége, hiszen mindkét lazúr fajtát még tovább bonthatjuk oldószeres és vizes változatokra, de ezt egy másik cikkben fogjuk részletezni.

Nagyon fontos megjegyzés a lazúrozással kapcsolatban, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: Beltéren csak olyan lazúrt szabad alkalmazni, melyen kifejezetten fel van tüntetve, hogy beltéren is használható, kültérre pedig csak UV álló anyagot használjunk.

Egy kérdés maradt: mivel hordjuk fel?

A falvédőszerek és a lazúrok is felhordhatóak hengerrel vagy ecsettel, egyes termékeknél szórással, de mi minden esetben az ecsetelést javasoljuk. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a leginkább időigényes, de a befektetett munka megtérül, hiszen ecsettel tudjuk igazán a rostok közé, mélyen a faanyagba juttatni a felületkezelő anyagot, ez eredményezi a tökéletes hatást.

És ha már szóba kerültek az ecsetek, fontos megjegyezni, hogy a vizes anyagokhoz minden esetben szintetikus sörtéjű ecsetet használjunk, mert a valódi sörte megduzzad, szétázik a víztől, ezáltal csúnya lesz a felületünk. Azt pedig senki nem szeretné, hogy feleslegesen dolgozzon, szóval mindenképpen érdemes észben tartani.

Manapság szinte minden gyártónál elérhetőek az úgynevezett 3:1 vagy “három az egyben” termékek, amelyekkel időt és pénzt spórolhatunk, hiszen tartalmazzák a szükséges favédőszert, a kívánt színpigmentet és viaszt, ami a vízlepergető réteget biztosítja, így két réteg felhordásával kiválthatjuk a korábbi minimum hármas, de inkább négyes rétegrendet. Ugye milyen jól hangzik?

 

Ha úgy érzi kérdésre, tanácsra van szüksége, nyugodtan írjon nekem az uzlet@festekcenter.hu email címen vagy Facebook Messengeren IDE kattintva.

Itt még nincs vége! A száraz szakmai anyag írása mellett olykor garázdálkodom a termékek árainál is és akciózok közülük néhányat. Erről aztán értesítőt küldök e-mail formájában.

Amennyiben úgy érzi, hogy hasznosak lehetnek Önnek is cikkeim, illetve nem szeretne lemaradni a Piktor Pali féle őrült jó kedvezményekről, iratkozzon fel hírlevelünkre és biztosan elsők között értesülhet mindenről!

Feliratkozom

Kövessen minket Facebookon, ott is rendszeresen közzé teszem a legfontosabb híreket és akciókat!

argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.