Blog

Egyre többet hall a krétafestékekről? Nincs egyedül! De vajon mire jó és miért olyan népszerű?

2021.01.07 07:00
Piktor Pali
Piktor Pali
Egyre többet hall a krétafestékekről? Nincs egyedül! De vajon mire jó és miért olyan népszerű?

Ahogy minden más, kültéri fafelületeink is karbantartást igényelnek, éppen ezért a zord idő beállta előtt érdemes őket kezelni az időjárás viszontagságai és a folyamatosan jelen lévő UV-sugárzás végett.

Mire jó a krétafesték?

Főleg a kézműves kreatív beállítottságúaknál örvend nagy tiszteletnek sokoldalúságának köszönhetően. Egy egyszerű kép festésétől a régi fa bútorok és textilanyagok felújításáig bármit elvégezhetünk vele.

Nagyon jól tapad alapozó használata nélkül is bizonyos felületekhez, gyönyörűen kenhető és gyorsan szárad. Kell ennél több? Ha mégsem lenne elég, a krétafesték fénypontja, hogy még csiszolást sem igényel, így pedig olyan vintage stílusú bútorokat varázsolhatunk a megunt darabokból, hogy rá sem fogunk ismerni. Ráadásul az igazán profi kreatív művészek akár több színt is kombinálhatnak, a frissen száradt festést visszacsiszolhatják, waxolhatják, hogy még jobban érvényesüljön a vintage hatás. Határ a csillagos ég és az Ön fantáziája!

Textilre?

Valószínűleg az első gondolat, ami felmerül: De attól megkeményedik! Nos, a jó hír az, ha megfelelően bedolgozzuk a szövet szálaiba a felhígított krétafestéket és nem csak a felületére hordjuk fel, akkor textil rostjaihoz fog tapadni, így bár kissé veszít rugalmasságából és puhaságából, de nem lesz számottevően zavaró. Semmiképpen ne úgy képzeljük el, mint amikor ráfröccsen a mészfesték az ing ujjára!

A vintage stílusban felújított régi bútorainkhoz tökéletesen fog illene a krétafestékkel átdolgozott kárpit, legyen szó székről vagy kanapéról.

Textilfestés krétafestékkel

Mennyit tudok egy dobozból festeni?

A webáruházunkban kapható PentArt márka termékei esetében 1 literből nagyjából 7,4 négyzetmétert festhetünk le a gyártó leírása alapján, ám ezt érdemes fenntartásokkal kezelni. De mennyi az a 7,4 négyzetméter?

Kreatív hobbi festés esetén ritkán tudjuk négyzetméterben megadni a festendő területet, főleg, ha székről vagy más hasonló, legkevésbé sem egybefüggő felületről van szó.

Nézzük hogyan néz ki a gyakorlatban a nálunk 4 kiszerelésben kapható krétafesték:

  • 100 ml: 1 kisebb sámli, 3-5 képkeret
  • 230 ml: 1 hokedli, 1 szék, 1 éjjeliszekrény
  • 500 ml: 1-2 szekrényajtó, 1 kisebb komód
  • 1000 ml: 1 étkezőasztal, 1 nagyobb szekrény, 1 beltéri ajtó

Ezek az értékek általános mennyiséget szimbolizálnak a megfelelő méret kiválasztása érdekében. Bármit is festünk, érdemes kicsit rászámolni mindig, ugyanis sokkal jobb, ha marad még egy kis festék tartalékba, mint amikor pont néhány ecsetvonásnyi hiányzik.

A festék anyagszükségletét nagyban befolyásolja az anyag, a felület minősége, a felhordandó rétegek száma, de még az ecset minősége és a festési stílus vagy technika is. Az ecsetek létjogosultságáról okosfüzeteimből tájékozódhat.

Ha úgy érzi kérdésre, tanácsra van szüksége, nyugodtan írjon nekem az uzlet@festekcenter.hu email címen vagy Facebook Messengeren IDE kattintva.

Itt még nincs vége! A száraz szakmai anyag írása mellett olykor garázdálkodom a termékek árainál is és akciózok közülük néhányat. Erről aztán értesítőt küldök e-mail formájában.

Kíváncsi, hogy mit lehet még kihozni a krétafestékekből? Részletesebben olvasna a festéssel kapcsolatos témáinkról? Nem szeretne lemaradni a Piktor Pali féle őrült jó kedvezményekről, iratkozzon fel hírlevelünkre és biztosan elsők között értesülhet mindenről!

Feliratkozom

Kövessen minket Facebookon, ott is rendszeresen közzé teszem a legfontosabb híreket és akciókat!

argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.